Sunday, October 26, 2014

7 sebab kenapa badan kita memerlukan makanan tambahan

  1 comment    
categories: ,
ehemmm.. ehemm...
terasa diri dah cukup sihat dan tak perlu makan apa2 jenis supplement pun? ishh.. ish.. ish... nanti dulu.. makanan tambahan (supplement) ni bukan UBAT tawww.. namapun MAKANAN TAMBAHAN dan bukan hanya perlu diambil ketika sakit je tawww
..

nak tau 7 sebab kenapa kita perlukan makanan tambahan?

1. Zat makanan yang kita ambil setiap hari masih tak cukup untuk membekalkan zat2 dan vitamin yg diperlukan oleh badan kita. Sebab tu badan kita memelukan dos vitamin yang tinggi.
2. Buah-buahan dan sayuran zaman sekarang ni lebih banyak terdedah dengan baja kimia dan racun serangga.
3. Zat makanan akan berkurangan semasa proses memasak sebab suhu yang tinggi.
4. Makan pil atau ubat kimia boleh mengganggu proses penyerapan zat makanan.
5. pengambilan makanan yang tidak seimbang.
6. Lambakan makanan yang mengandungi MSG dan makanan yang diproses (fastfood).
7. Waktu makan yang tidak teratur.


makanan tambahan BUKAN ubat yang diambil ketika sakit, tetapi
makanan tambahan yang perlu diambil untuk kesihatan jangka panjang.

nak tahu tahap kesihatan uollsss di tahap mana? jom buat checklist.. macam mana nak buat checklist?

 klik disini


*Sila minta kebenaran terlebih dahulu untuk copy sebarang entry 
dan jangan lupa credit to marealisme.com - TQ*


Saturday, October 25, 2014

Fenomena Alfalfa

  No comments    
categories: ,
Sekarang ni hangat diperkatakan di Facebook mengenai supplement ALFALFA. Apa itu alfalfa? Kenapa ia begitu popular sekarang ni? apa kebaikannya? Bagaimana ia bertindak? Dari mana ia berasal? nak tahu lebih lanjut? jom baca sampai habis ^___^


APA ITU ALFALFA?

Nama scientific : Medicago sativa 
Common name : Alfalfa , Lucerne
Family : Fabaceae
Flower color : Purple, Yellow (rare)
Height : up to 3 feet tall

Alfalfa (Medicago sativa) berasal dari kawasan yang beriklim panas seperti di Iran (dimana ianya dipercayai berasal). Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien penting kerana mempunyai kelebihan iaitu mempunyai sistem akar tunjang yang dalam dan boleh menjangkau kedalaman sehingga lebih 15m (49 kaki) dimana ianya berkemampuan untuk menyerap segala zat dan mineral yang terkandung didalam tanah.

Alfalfa mempunyai kandungan protein, kalsium dan mineral lain yang tinggi. Selain itu ianya kaya dengan vitamin dalam kumpulan B, vitamin C, vitamin D, vitamin E dan vitamin K.

PERUBATAN TRADISIONAL.

Sebenarnya daun Alfalfa telah lama digunakan sebagai perubatan herba sejak lebih 1,500 tahun yang lalu oleh pakar perubatan Cina dan Ayurveda.

Perubatan Cina : Pakar perubatan telah menggunakan daun muda Alfalfa untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan saluran penghadaman dan buah pinggang.

Perubatan Ayurveda : Pakar perubatan menggunakan daun Alfalfa untuk merawat masalah penghadaman.

pada masa itu, Alfalfa dipercayai memberi manfaat dan kebaikan terhadap pengidap penyakit Arthritis.

Apakah kebaikan ALFALFA?

The United States National Institutes of Health melaporkan bahawa terdapat banyak bukti yang menunjukkan kebaikan Alfalfa.

1. Merawat Arthritis
2. Merawat Asthma
3. Merawat Allergy
4. Membantu masalah buah pinggang
5. Membantu masalah kencing manis
6. Membantu masalah usus
7. Membantu masalah ulser
8. Membantu masalah penghadaman
9. Membantu masalah pencernaan
10. Membantu masalah abdominal discomfort
11. Membantu masalah gastrik
12. Membantu masalah eczema
13. Membantu masalah kurang darah
14. Mengatasi masalah sembelit
15. Meneutralkan asid dalam badan
16. Merawat masalah keputihan wanita
17. Menambah pengeluaran susu ibu mengandung
18. Membersihkan darah daripada toksid dan kotoran
dan banyak lagi....



 Order sekarang



Nak beli pada harga ahli dan dapat lebih banyak keistimewaan?

 daftar ahli sekarang



*Sila minta kebenaran terlebih dahulu untuk copy sebarang entry 
dan jangan lupa credit to marealisme.com - TQ*



Thursday, September 25, 2014

Modern dining room?

  2 comments    
categories: ,
haluuuuu...
haaaa.. skang ni ramai yang dah ade rumah.. dah ade rumah mulalah semangat nak deco2 rumah .. betul tak? mula2 sekali sebelum beli furniture kite kena tetapkan konsep rumah idaman kite.. baru kite ade arah tujuan.. hahaha sbb nnt bila pegi kedai tgk semua furniture itu chantekk.. ini chantek.. tak tau nak pilih.. bile dah pilih.. dah beli sampai rumah tgk2 jadi carca marba punye konsep..

konsep rumah ni kena masuk kedalam jiwa.. gittewww.. ikut naluri uollsss.. uollsss suka english? suka modern? suka simple? suka klasik? suka modern klasik? suka modern kontempori? mane? mane? mane satu idaman qolbu?


dining room
Dining room




reading area

study room

living room
cun tak? suka tak kalau rumah uollsss modern konsep mcm ni? simple & clean cut.. uoollsss minat tak dengan design kusi ni? 


White
wooden leg with arm
White
wooden leg without arm

White
wire leg without arm
Black
wooden leg with arm
Black
wooden leg without arm

Black
wire leg without arm

minat? tapi tak tau mane nak beli? ok ok.. mcm ni.. senang je.. uollsss email kat marea design kusi, warna, kuantiti & lokasi penghantaran.. email ke marealisme[at]gmail[dot]com nanti marea bg quotation harga siap dengan penghantaran..

amacam? cerrr email dulu.. baru tawww mahal ke murah.. kannn.. dan dari masa ke semasa marea akan upload lagi beberapa design. okeh?

daaa.....
(^_____^)v


Tuesday, September 23, 2014

Tip anak susah makan

halluuu.... 
ingat tak dengan TORA DATANG LAGI.. DENDANG.. hahhaa tu la jajan kite mase kecik2 duluuu betul tak? dulu harga RM1 sekotak.. cekelatnye sikit jek tapi nak rebut mainan dalam tu ahahha.. tapi skang ni lagi la byk jajan / cekedis / junkfood whatever lah sebut nye yang pasti makanan ni semua tak berkhasiat dan tak elok untuk proses pembesaran anak2 kannn... betul tak? tapiiii.. makanan ni lahhhh yang bebudak suka nak makan.. 

sudahnye tak nak makan nasik..  nasik tak makan dari mana nak dapatkan nutrisi.. lama2 badan pun kurus tak cukup zat.. jom jom.. mak jemah nak bg cara yg senang nak buat budak2 tambah selera makan + berkhasiat..



caranye senang je.. bagi jek anak2 minum MEALSHAKE shaklee ni.. rasa vanilla.. boleh campur dengan buah strawberry mcm yg mak jemah buat dulu tu.. klik sini ----> RESEPI SMOOTHIES 

tak payah budak2.. mak budak.. bapak budak.. atok budak pon boleh minum.. ganti breakfast mcm roti canai, nasi lemak, mee goreng dengan minum susu MEALSHAKE ni.. keyang beb..

ok lah.. cube tawwww.. jgn tak cube.. eh bulan ni beli 3 mealshake percuma 1 tauuu.. huntonglaaa sape yang sempat beli.. jom jom ..

daaaaa...

Monday, September 22, 2014

rindu sama rakan2 blogger..

  4 comments    
categories: 
hurmmm... bila selongkar2 vlog ni.. baca comment2 dari kawan2 blogger halamakkk.. rindu pulak sama mereka.. mana mereka menghilangkan diri.. uhuuuhu.. link ke blog mereka pun mak jemah tak de gara2 tukar layout terus hilang semua blogger list huaaaa... ade jugak yg jumpa bila dapat bukak link yg kat comment tu.. sekodeng sekodeng.. eh dah besar dah anak2 diorg.. rase mcm baru je diorg kawen.. ade yg planning buat rumah.. ade yg rumah dah siap... best la pulak.. hihihihi.. mak jemah tumpang heppy..

harap kawan2 blogger yang baca ni please please tinggalkan komen dan bagi link sekali yek.. mak jemah nak susun semula vlog ni.. nak letak semula list blogger2 yang sama2 prepare utk wedding tahun 2011.. yg sama2 pegi pre-wedding photography.. hehehe..

hesyy.. diorang ni ingat ke tak kat mak jemah n.. ntah2 dah tak ingat ahahhaa...

oklah.. kalau ade kawan2 baru pon boleh letak link sekali ye.. (ade ke org nak kawan ngan mak jemah neh.. muahhahaaha)



[] tiga honeymoon | Germany 2013

uhuks uhuks uhuks tersedak mak jemah.. honeymoon 2013 baru nak hupdate? hellooo ni dah tahun 2014 nak masuk 2015 dah dik non oiiii.. abis tu honeymoon 2014 bilenye ko nak hupdate? muahahahaha sedih ko jah.. 

alaaa sebenarnye dah hupdate dahhhh.. tp hari ni dok selongkar semula vlog yg dah tak tentu ke hala arah tujuannye.. terbukak lahhh label honeymoon mak jemah.. tgk urutan (bukan urut mengurut ye..) 1st honeymoon tahun 2011, 2nd honeymoon tahun 2012, pastu eh senyap tak de kabo berita lagi dah.. tu yg gatal nak menulis semula nih.. letak lahhh 3rd honeymoon utk 2013.. next honeymoon 2014 sabo ye.. mak jemah tengah mancari destinasi yang nak di tuju.. 

lirik lagu 'bawa aku pergi' by kaka ft zizan

'bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

Tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan munkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

Oh Buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh,ayuh'

1st time dengar lagu ni mak jemah dah verrangan.. nak g travel.. dulu kan kecoh org cakap lagu ni lagu bawak larik anak dara orang kannnn.. tp dari sudut pandangan mak jemah chewahhh gittuss.. tp serius mak jemah tak rasa lagu ni lagu bawak larik anak dara org.. sbb ape? sebabnye mak jemah letakkan diri mak jemah dalam lagu ittuss.. mak jemah dah lama tak g travel.. gile ko dok terperap dalam mesia ni tak keluar dah 4 tahun dah (4 tahun ni perkiraan mase tu tahun 2012 laaa.. 2008-2012 = 4 tahun).. last keluar pegi Holland, Belgium, Paris, Rome tahun 2008 .. paling2 jauh pun tuu haaaa Singapore.. bawak kete lagik masuk Singapore.. tak feel.. mak jemah nak fly fly gitteww..

lirik yang paling kena sekali ni ha.. 'oh.. buku merah jangan lupa bawa moga2 belum tamat tempoh, kali ini kita peri lebih lama, pergi lebih jauh..' haaa kannn.. kena sangattt.. we'ollss pegi sebulan pastu jauh fulak tu p german nun sana tak dak sapa2 pon kenai.. main belasah jek g sane.. tak leh nak planning2 sgt kang tak jadi.. selalu mcm tu.. beli tiket senyap2 dok diam2.. buat research senyap2.. sampai masa baru bgtau family.. kwn2 pon tak tau.. dah sampai sana baru tawww..

lirik awal2 pownnn kena sangatt dgn diri we'oollss.. 'bawa aku pergi pacu laju2 kita lari dari realiti, bawa aku pergi pacu laju lagi malah kita tak perlu kembali'.. rasa nak lari dari masalah.. bila pegi travel mmg lupa lah masalah dan kalau boleh tak nak ade masalah lagi tu yg lirik 'kita tak perlu kembali' bukan maksud tak nak balik mesia jmp family.. dia ade maksud tersirat gittuuu.. tapi mmg ade rasa tak nak balik mesia pon.. rasa mcm nak duduk sane terus ahaks..

yang ni.. lirik yang ni pulak.. 'tengah malam nanti, tolong jangan lupa, jangan mungkir janji, aku dah teruja, sudah cukup lama aku tunggu saat ini sejak kali terakhir kau hantar pulang hidup sungguh sepi, tolong jangan bilang mama, tolong jangan bilang papa, malah jangan bilang teman karibmu, jangan bilang sesiapa'... flight ke europe kan tengah malam tu maksud lirik itteww.. jangan tak jadi pulak menanges den.. 4 tahun beb tunggu nak fly jauh hehehehe last blk europe pastu tak de p mana2 tu yg sunyi tu .. boring jek ahahha... yg part jangan bilang sesiapa tu kan mak jemah dah ckp.. mase beli tiket flight mmg takde bgtau sesapa.. beli senyap2 jek.. dah nak pegi lagi 2 minggu baru bgtau mak & family.. hik hik..

hokehlah... layan...



best tak? ahhaahaha.. we'ollss bukan anak orang kaya pownnn.. minat punye pasal lautan api sanggup ku redah.. ye ke?? ahahaha... bertungkus lumus cari duit poket.. buat bisnes kecik2 utk buat tambang g travel... ikat perut.. nak seribu daya, tak nak seribu daleh. tak gituu? gittuu gittuu lahhhhh... uollsss nak g travel jugak? jom buat bisnes! chaiyok!

ade sambungan ni..




hik hik..

ade lagi sambungan...




eh ade lagi sambungan...





ade lagi satu.. last last...



video ade lagi untuk 24 hari punye travel.. tapinyeee... bila nak hupload dlm youtube tu problem.. berat sangat.. berejam2 nunggunye.. last2 tak yah lah hupload.. tgk untuk tatapan diri sendiri jek lahhh...

next trip? VENICE, ITALY 2015
pic: mr google

ade tak yang nak ikut mak jemah p ITALY tahun 2015? ade? ade? percutian PERCUMA.. FREE.. sape nak ikot angkat jari!
serius! sape nak ikot sila PM mak jemah kat fesbuk yek.. nnt mak jemah bagitau RAHSIAnye...
klik je link kat bawak ni..

fesbuk : Marea Zada

daaaaa....
(^______^)v

Sunday, September 21, 2014

Tip sayur tak layu

sayur layu? alaaa biase lah khennn kalau beli sayur pastu malas lupe nak masak pastu dok dalam peti es 4-5 hari tu khennn.. time nak masak tgk2 sayur dah layu.. lembek lembek gittteww.. kadang2 hentam jelah labu khenn.. nak buang kesian pulak kang nangis sayoq itteww.. biasenye yg cepat layu ni mcm kangkung, sawi baru beli semalam tp hari ni dah layu.. sonang yo nak kasi segar bugar semula.. rangup krupp krup gittewww.. betul seyyy kite tak tipu.. tak caya kenalah try sendiri..


sebelum.. sayur layu lemah gemalai menari cak lempong hohoho

selepas .. sayur segar, macho & gagah perkasa..



amacam? sayoq dah segaq bugaq baru syiokk nak masak.. tak gittewww? dah lepas rendam tu bleh la cuci dgn air paip pastu masak.. atau pun nak simpan semula dalam peti ais supaya sayoq tu bleh tahan  lebih lama pownn voleyyy..

lagi satu.. BASIC-H ni berjaya bersihkan sayur2 ni daripada segala kotoran dan racun.. kadang2 kite hengat dah bersih dah cuci sayur2 tu semua.. tapi sebenarnye masih ade lagi kotoran yang tertinggal yg kita tak nampak.. kalau tak caya lepas rendam dgn BASIC-H tu cerrr tgk dlm bekas air rendaman tu.. nampak ape? ade ape? cerr lah try dulu baru tawwww...

mcm mane sayur tu boleh segar semula?
sebabnye kandungan molekul H2O dalam Basic-H tu lebih halus dan lebih byk berbanding air biasa.. sebab tu kadar kelembapannya lebih tinggi dan sayur jadi segar dan boleh tahan lebih lama.. haaa so kalau korang nak renjiskan kan fresh flower pownnn voleyyy... ataupun campurkan sikit Basic-H dalam bekas bunga fresh flower uollss tu supaya bunga2 cinta uollsss tahan lebih lama.. acerrr try...

daaaaa....

mane nak dapatkan Basic-H tu?
acerrr try call mak jemah 012-3995850.. mak jemah dengan rela hati akan melayan uollsss..

tak kenal mak jemah? meh kite berkenalan.. jom jenguk2 kat fesbuk mak jemah..
fesbuk: Marea Zada

Friday, September 12, 2014

'Saya dah tak cukup masa lagi'

  No comments    
categories: 
'Saya dah tak cukup masa' - itulah kata2 dari seorang ibu yang memerlukan dana untuk menampung kos pembedahan anaknya secepat yang mungkin untuk menyelamatkan anaknya. Pembedahan akan dilakukan di India sekitar Oktober 2014.. Beliau hanya mempunyai masa dalam satu bulan lebih sahaja untuk mengumpul kos pembedahan baby Ilyas.. Dugaan besar dan berat seperti ini yang harus di tempuh oleh kawan marea ni.. Puan Sazariah merupakan rakan sekelas marea semasa diploma di UiTM Perak ..

Kenapa buat pembedahan sampai ke India?
jangan berfikiran negatif. setiap keputusan yang dibuat mesti mempunyai sebab munasabab yang kukuh. seperti kes Puan Sazariah ini keputusan untuk melakukan pembedahan di India adalah atas sebab kos pembedahan yang murah berbanding hospital swasta di dalam Malaysia sendiri. Kos pembedahan di Singapura pula memakan belanja sehingga mencecah RM500,000.00!

Kenapa tidak membuat pembedahan di hospital kerajaan?
Ini kerana di Hospital Kerajaan kita perlu menunggu giliran. Tempoh menunggu bukanlah dalam tempoh yang singkat. Kita tak tau bila masa giliran akan sampai .. Selain itu doktor sendiri menyarankan agar baby Ilyas dibedah dalam waktu terdekat supaya risiko yang harus ditanggung tidak terlalu tinggi.

Muka depan keratan akhbar SINAR edisi Perak 7 September 2014
Keratan akhbar SINAR edisi Perak 7 September 2014
Keratan akhbar SINAR edisi Perak
Keratan akhbar UTUSAN 10 September 2014
Keratan akhbar KOSMO! 11 September 2014
ASTRO AWANI 11 September 2014
Kepada rakan2 blogger jom kita bantu setakat yang kita mampu kepada classmate marea semasa di UiTM Perak Puan Sazariah / Eja Aziz yang sangat2 memerlukan dana untuk pembedahan anaknya baby Ilyas.. berikan sumbangan anda setakat yang mampu supaya dapat meringakan beban dan mempercepatkan proses pembedahan dilakukan.. kalau tak dapat membantu dari segi wang ringgit, sila share kisah ini supaya ada insan lain yang boleh membantu dari segi kewangan.

sumbangan anda walaupun sedikit adalah sangat2 bermakna buat keluarga ini disamping itu dapat meringankan kesakitan dan penderitaan baby Ilyas .. Sama2 lah kita membantu supaya kita dapat melihat baby Ilyas kembali sembuh dan membesar dengan sihat seperti kanak2 yang lain..

Segala info dan perkembangan lanjut boleh refer page Putra Muhammad Ilyas - Billiary Atresia Mohon sama2 kita memberikan sumbangan secepat yang mungkin..

MAYBANK Sazariah Aziz 5584 3510 3162

CIMB Sazariah Aziz 7031 187009
Email : sazariahaziz@yahoo.com

 -marea-

Tuesday, September 9, 2014

Pertanyaan yang tak di jawab?

  No comments    
categories: 
oh oh oh.. i'm so sorry my dear.. kepada yang ade tinggalkan sebarang pertanyaan di ruangan komentar tapi tak di jawab.. aduh.. minta maaf sangat2.. bukan tak nak jawab atau sombong tapi tak perasan adenye komen dari uolsss... oh sorry sangat2.. lagipun dah lama tak aktif kat blog ni.. baru semalam emmm haa ye baru semalam 8/9/14 rajin nak bukak blog yang dah bersawang + berhabuk + berkarat ni.. uhuhu.. sorry cayunk2 semua.. marea tengah godek2 nak letak ruang komen FB kat blog ni.. so kalau ade sesape yg tinggalkan komen marea akan dapat jejak dan jawab setiap persoalan uollss... sabar ye.. marea tengah godek2.. hihihihi

ya ampun...

Monday, September 8, 2014

Resepi strawberry smoothies yang boleh turunkan berat badan

ehem.. ehem... 
tetiba je rasa macam nak diet.. nak turunkan berat badan kononnye.. maklum lerrr lepas raya.. walaupun raya tahun ni en. suami i tak de kat malaysia tapi iollss beraya sakan tawwwww.. ahahha.. baju ade 5 pasang + tudung Fareeda pown haruslah 5 pasang khennnn... 

ate dah katenye raya sakan.. makan pun sakan yerrr.. tak payah nak sekat2 makan.. makan jerr ape yg hadooo.. bedal jek semua.. tapi sebelum makan a.k.a muntakedarah tu telan lah dulu Phytocol-ST 2 biji cik jah.. kasi buang itteww semua lemak2 dan kolestrol.. gittewww...

ni lah dia rupe PHYTOCOL-ST ittewww..

eh .. eh.. cerita sudah lari tajuk daaa... ok ok.. sambung ikut tajuk.. jom jom tengok resepi strawberry smoothies special iolllsss.. (^___^)v

Resepi Strawberry Smoothies senang, cepat, sedap & boleh kuruskan sesiapa yang minum..

ais
susu rendah lemak
strawberry / mango / bluberry 
CINCH VANILLA SHAKLEE

bahan2 nak buat strawberry smoothies

cara2 nak buat smoothies
1. mula2 sekali masukkan ais dalam tumbler.. ikut suka nak letak berapa byk cik jah...
2. lepas tu masukkan susu rendah lemah.. pown ikut suka nak byk mane..

3. masukkan pulak strawberry yang di potong..

4. masukkan 2 skoop CINCH VANILLA SHAKLEE
5. pastu blend lah... ape lagi yg nak tunggu2..
blend guna 'Shake n' take' senang uollsss..

6. SIAP! fuh senang gilerrr.. 
uhuks22 uhukss.. senang je kan? pejam mata pon bleh buat ape.. boleh bawak g opis.. lepas blend terus bawak tumbler tu g opis.. iollsss lupe nak letak yogurt.. lupe nak beli kui kui.. mcm ni pon dah sedap.. tak yah letak gula tawww.. no no no.. on diet tak leh mkn gula byk sgt.. tp rasa dia dah ok.. just nice.. try la dulu.. try jangan tak try.. rugi wooo...

smoothies ni boleh buat ganti breakfast & dinner.. so kepada yang nak diet tu resepi ni mmg thorrrbaekk.. tak yah nak makan nasi or makanan yg berat2 sbb minum ni je pun dah kenyang dan bertenaga sbb kandungan dia dah cukup segala zat dan vitamin yg diperlukan.. gittewww.. tak caya? cuba dulu baru tawwww.. 

mane nak beli CINCH VANILLA ni? alaaa tak yah susah2.. call/sms/whatsapp je marea 012-3995850 .. nnt marea akan poslajukan terus ke depan pintu rumah / opis uollsss.. nak order blender 'shake n' take' jugak? pon voleyyy.. bgtau je marea .. nnt marea poslajukan jugak..

daaaa....

Friday, September 5, 2014

setelah hampir 2 tahun menyepi

  No comments    
categories: 
Hurmmmm... pejam celik pejam celik tup tup dah dekat 2 tahun kot mak jemah menyepikan diri tanpa update ape2 pun kt blog ni.. sedar2 tgk dah ramai blogger2 yg seangkatan mak jemah kawen tahun 2011 dah dapat baby.. alhamdulillah.. tumpang heppy tgk masing2 teruja sambut org baru..

Mak jemah pindah lagi.. penat uollss pindah randah.. nak2 sblm ni dapat rumah semua tingkat 5 tak de lift hokeyy.. fuhhhh... sungguh gagah diriku ini memanjat tangga setiap hari..

Moving in... whohoooo...
Alhamdulillah.. dapat rumah ni tak payah nak panjat tinggi2.. sebenarnye mak jemah dah lama aim area ni.. dah 3 kali tgk rumah area ni sejak tahun 2010 lagi.. dan akhirnya untuk kali ke 4 tahun 2014 dapat jugak duduk sini.. bukannye apepun.. cume suka area n environment sini.. nyaman jek.. sejuk..  tak crowded dan dikelilingai dengan hutan.. hutan lah sangattt... hihihi..

Cadangnye nak dapatkan rumah kat area ni jadi hak milik.. InsyaAllah.. aminnm...

Thursday, August 29, 2013

Pedih ulu hati & sakit perut

  2 comments    
categories: 
pedih ulu hati & kembung/sakit perut

Ada sesiapa yang mengalami rasa sakit kat bahagian2 mcm pic kat atas? kalau ada boleh share tak? sbb sekarang ni I rasa sakit kat bahagian2 ni.. owhh.. B***t pun sakit gak..

Sunday, August 25, 2013

perut senak + kembung + pening + perut rasa cepat mengah

  No comments    
categories: 
Erkkkkk... perut rasa senak + penuh + keras + kembung + perut cepat mebgah/penant + kepala pening + sakit kepala + kuat tido.. uhuks.. bila check blood pressure owhh rupanye tekanan darah rendah reading 109/78.. adeh patut la pening2.. sebelum ni bacaan tekanan darah aku normal 120/90.. sejak puasa hari tu aku check tekanan darah aku rendah.. mase tu mungkin sebab puasa kot.. tp skang ni dah raya bila check tetap tekanan darah rendah.. tanya uncpe google cara atasi tekanan darah rendah kena amalkan makan daging ayam, kekacang, air masak, minum kopi, and ape lagi ek? Aku lupe.. oh sayur2an mcm bayam dan hati ayam/daging.

Kalau ikutkan senarai makanan ni aku mmg makan ayam, kekacang n kopi.. tp result still sama.. aku kena minum byk air masak kot... sbb aku mmg kurang minum air masak..

 Ok lah bye.. uhuks .. kes akuntak tau nak tulismape lagi dah.. tp hati terasa nak menulis.. bila dah start tulis tak tau pulak nak tulis gapo ngahhh ngahh... ok lah.. next time kalau ade cite best aku update.. daaa

Monday, August 5, 2013

Selamat Hari Raya!

  No comments    
categories: 
emmm.. ntah kenapa tahun ni tak de perasaan nak raya.. tak shopping raya.. takde tempah biskut & kuih raya.. kalau boleh raya tahun ni tak nak g mane2.. nak duduk rumah tgk tv sambil2 main candy crush! huhuhu.. 

selalunya tiap2 tahun raya pertama kat melaka rumah mak.. lepas tu pegi beraya kat muar rumah arwah atok kejap lepas tu baru balik batu pahat rumah atok belah abah tido sane biasa sampai raya ke 2 atau 3.. rasa2nya tahun ni tak tido kot.. aku nak balik rumah melaka. lagipun tak jauh pun.. mak n akak aku tido je lah kat rumah atok macam biasa.. aku mmg kena balik sbb kucing aku tak de sapa nak bg makan n bersihkan najis muhafafah uhuks.. sekor persian + sekor american curl = 3 ekor anak2 + neneng kucing mak aku.. kalau yg besar2 3 ekor tu tak kisah kalau tinggal barang 3 hari kat rumah dlm cage tp yg jadi masalah tu budak kenit 3 hekor tu.. kalau tinggal 3 hari mau berkubang dalam takung berak dah jadi rupa ape ntah.. pastu makanan kalau 1 cage 4 ekor konfem 1 hari dah habis.. alamat kebuluran lah jawabnye.. ishhh.. tak boleh neh.. kena balik jugak.. sbb biasa pagi2 aku akan kemas cage diorg siap mop dengan pencuci serai wangi.. buang taik uhuks.. 


walaupun tak berapa nak raya tetap nak ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
maaf zahir dan batin
kepada semua readers yang rajin follow my blog yg tak seberapa ni, kepada silent readers, blogger2, kawan2 alam maya dan juga kawan2 alam realiti wahhh..



1 tahun, 8 bulan, 2 minggu, 1 hari

  No comments    
categories: 
1 tahun, 8 bulan, 2 minggu, 1 hari,
emmm.. hari ni tiba2 pulak terajinkan diri nak buat tulisan kat blog ni.. wehhh.. apo kono eh jang bahasa ekau sungguh skema??
hari ni byk pulak update yg aku tulis kat sini setelah sekian lama menyembunyikan diri di dalam gua kegelapan tanpa sebarang perhubungan sosial.. 

dan baru kejap tadi terr review pulak kisah kawen 1 tahun, 8 bulan, 2 minggu, 1 hari yang lepas.. bila tgk2 balik pic dan entry pasal kawen.. eh syok pulak bila baca balik.. mcm2 kisah cik kiah propa ada.. betapa etnik kreatif buat souvenir utk tetamu.. betapa rajin dan ringan tulang wahhh gitewwww..

jom kalau rajin moh lerrr tgk2 balik wedding review aku.. klik jerrr link kat belah bawah ni haa cik jah..


motif letak pic ni???
okeh sekarang sudah tak de idea mau tulis ape.. 
ok lah chawww dulu..
esok kalau dah ada idea boleh sambung buat novel pulak muahhahaha..

Sunday, August 4, 2013

2013 new life

cukup.. cukup sudahhh.. cukup sampai disini sajaaa.. okeh cukup2 lah kisah duka aku yg tak de penghujung.. lepas satu .. satu yg datang.. ape pun alhamdulillah atas ape yg terjadi kerana setiap yg berlaku ada hikmahnya...

permulaan tahun 2013 disambut dengan baik.. aku dan laki aku terbang ke Jerman selama sebulan pada 01/02/2013 hingga 03/03/2013.. buat ape kat sana? berjalan pusing satu Jerman.. alhamdulillah ada rezeki sikit.. mmg dah lama idam2kan.. tapak kaki pun dah gatal nak berjalan.. lama sungguh mengeram tak keluar ke mana2..

BAHAGIAN SATU :





BAHAGIAN DUA :




BAHAGIAN AKHIR :


happy viewing...

nak baca lagi detail pasal perjalanan aku dari barat-selatan-central-utara-timur german? jom baca kat link bawah ni.. aku ade cerita semua tp masih tak abis penulisan lagi.. uhuks.. sebulan kat sane nak tulis semula kat blog amek masa bertahun agaknye muahahhaa...

klik sini ye
√ KESAN TAPAK KAKI

Good bye 2012..

  No comments    
categories: 
selamat tinggal 2012 tahun yang begitu banyak dugaan, cabaran, sedih, kecewa, menangis, dihimpit macam2 masalah dan seangkatan dengannya.. 

penghujung tahun 2012 baru je aku nak rasa happy tp diuji lagi dengan kehilangan abah tersayang.. petang tu baru je aku jumpa abah yang baru balik dari Guilin, China dengan mak. jemput kat LCCT pastu borak2.. abah punye excited citer pasal kecantikan gunung2 kat Guilin.. happy je dia cerita dengan semangat.. pastu aku terus balik kajang. mak n abah kak ngah yg jemput terus bawak balik melaka.. tapi masa berenti rehat kat R&R abah dah tak kuat nak jalan .. kena papah.. aku macam pelik.. 'eh kenapa abah mcm tu?' duduk minum2 n makan.. tapi abah tak nak makan sbb dia cakap nnt dia nak buang2 air je kalau makan.. so dia minum je teh susu.. masa semua g solat aku teman abah.. time tu abah picit2 kepala.. aku tanye 'kenapa abah?' .. abah cakap ' letih.. badan rasa lemah2'.. so aku pun picit2 la kat tangan dan badan abah.. mungkin penat sbb duduk dalam kapal terbang agaknye.. pastu masa nak naik kereta aku papah abah masuk dalam kete.. pastu salam cium pipi abah macam biasa.. aku perasan abah hulur tangan kat laki aku nak salam.. kebiasaanya abah tak hulur tangan dulu.. laki aku yg akan hulur tangan salam dulu..

ikutkan planning mmg aku tak ikut mak n abah blk melaka sbb dah hari sabtu petang, esoknye ahad dah nak blk kajang semula.. so aku cadang nak blk minggu depannye.. tapi sepanjang perjalanan tu aku rasa tak sedap hati.. kejap2 aku call akak aku tanye dah sampai mane.. pastu agak2 dah sampai rumah aku call lagi tanye.. kak ngah cakap dah sampai.. Alhamdulillah lega.. tak lama lepas tu maghrib kak ngah call lagi bgtau abah pengsan.. punyelah terkejut. aku pun kelam kabut nak balik melaka.. time ni aku belum sampai rumah lagi sbb aku singgah rumah mak mertua aku dulu kejap.. nak kena blk rumah dulu kemas2 baju ape semua.. sampai rumah aku call lagi tanye abah mcm mane.. kak ngah cakap abah dah bawak g hospital.. sementara siap2 lagi kak ngah call lagi nangis2 suruh balik sekarang.. aku tak sedap hati tanye abah mcm mane?.. kak ngah tak jawab.. dia nangis2 suruh balik cepat..

hati aku berdetap dah tau kemungkinan yg terjadi.. tapi aku cuba tak nak pikir.. otw nak balik kak ngah call lagi tanya abah nak hantar kat mana? nak kat muar (kampung) atau kat taman maju (rumah kita orang).. aku dah paham maksud kak ngah (nak kebumikan abah kat mana).. so aku setuju kat taman maju. senang sbb dekat dengan rumah kita orang.. nak melawat pun senang.. 

aku terkenangkan sebelum abah berangkat ke Guilin.. masa kat LCCT abah ade call tanye aku dah sampai mane.. sbb sebelum tu aku cadang nak g LCCT tapi lepas mak call bgtau tak yah pegi tu yang aku tak jadi nak pegi.. rasa ralat yg teramat sangat...

nasib baik aku sempat jumpa abah.. borak2 kejap... n abah sempat tengok kereta baru aku yg betul2 aku baru ambik dari showroom.. plastik kerusi pun belum bukak lagik..tp dia tak sempat rasa naik kete aku .. dia cuma dapat tgk dari jauh je masa berenti kat r n r..

sampai2 kat rumah aku tengok dah ramai orang.. aku terus masuk cari mak.. abah dah terkujur kaku kat ruang tamu.. 

kebuminya esok pagi .. so malam tu aku tertidur sebelah abah.. terjaga je baca yassin.. mata aku mmg bengkak.. sempat juga aku mandikan abah buat terakhir kali... selepas dikapan dan disembahyangkan sebelum ditutup sepenuhnya aku tak habis2 cium pipi abah.. dahi abah.. 

jenazah dibawa ke masjid untuk disembahyangkan lagi sekali berjemaah dengan ahli masjid.. kat rumah tak muat so untuk anak beranak dan saudara mara.. 

ramai yang mengiringi jenazah ke tanah perkuburan.. pelajar2 tahfiz, ahli2 masjid, anak2 murid silat abah, kawan2 abah, sedara mara..

mak tak sanggup nak pegi sbb mak cakap mak tak sanggup nak tinggalkan abah sorang2 kat sana.. mak belum kuat lagi nak ikut.. 

selamat tinggal abah.. semoga abah tenang di sana..
Al-fatihah......
Haji Kamal Baharin bin Zainal dalam kenangan....



Friday, April 20, 2012

happy 30th birthday to me!

  2 comments    
categories: 
20 April 2012
today is my 30th birthday! wah! umor aku dah masuk 30??? macam tak percaya jek... tapi 30 tu sekadar angka  yang sentiasa akan count~up dan tak kan jadi count~down..  yg penting jiwa sentisa muda.. hehehe  

google pic
aku berharap semoga aku dimurahkan rezeki dan menemui kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat. Tabahkanlah hati aku dalam menempuh segala ujian dan dugaan dari-MU. sesungguhnya aku insan yang kerdil dan lemah. semoga segala kemelut dan kekeruhan melanda akan selesai secepat yang mungkin.....
amin.

Tuesday, April 17, 2012

Homemade Sushi

  2 comments    
categories: 

yup! home~made sushi done by me.. yihuuu... this is my 1st time cube try acu test buat sushi.. and i know tak cantik sgt hik hik.. tapi rase still same macam sushi kat jusco ahaks... next time i'll improve it.. oh next time nak letak smoked salmon la which is my favorite kalau g makan kat SAKEA SUSHI or SUSHI KING hik hik... oh 1 more, next time nak letak isi byk2 sikit.. ngeeee~~~

UPDATE | ok aku malas nak post byk kali pasal food kat sini.. so kepada yg nak tgk ape yg aku masak (ko hengat ko celebrity chef??? kah kah kah) boleh lah tgk kat blog aku yang lagi satu kat [SINI] .. okeh.. daaaaaaaaaaaaaa.................

Friday, April 13, 2012

Homemade Mee~ka~ti

  No comments    
categories: 
mee-ka-ti style aku...
kalau nak try sila klik [SINI] untuk lihat resepi
sekian :p