D.I.Y

Wedding Favor Boxes

Thursday, December 30, 2010

Do~it~my~self wedding favor..hahah rajin ke..?? last nite dgn perasaan excited i try buat box ni.. mula2 buat satu dulu nak tgk jadi ke tak..sbb sblm ni i ade try buat tapi hasilnye tak jadi dan membuatkan i rase menyampah huh! sblm ni box yg i buat tu tak berapa menjadi sbb salah beli kertas..i beli kertas tebal ..kali ni i try ngan kertas yg tipis sikit.. beli 3 warna..setiap warna beli 2 pcs untuk bahgian bawah & penutup.. cara2 membuatnye ade i terangkan kt bawah..

sila abaikan reben yg besar ni...sbb reben ni i pakai ape yg ada..
i terjumpa kat rumah hik hik

potong kertas jadi 4 segi sama untuk buat penutup kotak

lipat semua bahagian kertas dari hujung ke tengah

lipat semua bahagian sampai jadi mcm ni..

lipat hujung kertas sampai ke garisan lipatan tadi

lipat semua bahagian sampai jadi mcm ni..

lipat hujung kertas sampai ke garisan lipatan yg terakhir..

lipat lagi..buat mcm ni...

lipat lagi sampai jadi macam ni..

TADaaAA...kan dah jadi tu...

untuk buat bahagian bawah kotak buat langkah yg sama..
cuma potong kertas kecil sikit iaitu kurangkan 1cm..

nak cantikkan lagi kotak..letak lah reben ke bunga ke..
tapi reben tu lekatkan kt bahagian penutup je..
sbb senang nnt nak buka kotak tu...

kalau nak letak coklat..buat divider..bahagikan kotak tu
kepada 4 bahagian...

kos untuk buat kotak:
100pcs - RM18.00 (boleh kurang lg dlm 10%)
sekeping jatuh pada harga - 0.18sen
untuk buat 1 kotak perlukan 2 pcs - 0.18 x 2 pcs = 0.36sen
reben - 0.20 sen (tak sampai 0.20sen kot)

total : 0.36 + 0.20 = 0.56 sen (boleh dapat kurang dr harga 0.56 sen ni)

JIMAT!!


You Might Also Like

4 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook