Wedding Decor

Cadar Pengantin | Sulam Tekat Benang Emas

Thursday, August 04, 2011


nak update satu watak sampingan untuk majlis i..hehhe sabtu lepas sebelum puase kitaorang termasuk mak, abah, kak lilie n husband.. kitaorang g Taiping pastu jalan2 kat Kuala Kangsar.. dah tengah hari so g cari makan..tekak terasa nak makan laksa kole kangso tapi tengok lauk tengah hari macam sedap je...hehehe dua2 nak makan so makan nasi separuh dengan lauk ikan pekasam..lepas tu baru makan laksa kole kangso..

sebelum makan laksa jalan2 kat kedai2 area situ..lepas tu ternampak pulak tilam nikah sulam emas... terus tanye harga untuk tempah buat cadar.. memang i ade cari pun cadar jenis sulam emas tu tapi tak tau nak cari kat mane... ade gak search kat blog2 tapi harga humangaihh..maheii... mase g kuale kangsor tu pun tak rancang..tibe2 je terus singgah.. pastu terjumpa cadar ape lagi terus la tempah... i tempah dengan orang yang biase buat sulam tekat untuk Istana Kuala Kangsar...

tak tau ler..sebab orang sekarang ni ramai yang kejar modern untuk wedding concept.. tapi i pulak boleh g buat traditional ahaks.. dengan cadar2 pun i nak traditional... untuk create traditional wedding ni pun bukan senang.. silap hari bulan jadi messy, serabut , semak dan pengantin akan tenggelam... i akan cube sedaya upaya untuk menjadikan majlis i nampak traditional tapi tak serabut...

oh lagi satu katil i pun memang katil antik peninggalan arwah atok (atok perempuan) dulu.. mase atok kawen arwah nenek belikan katil tu sebagai hadiah kawen... sebelum atok meninggal n time tu dia masih sihat, atok ade bagitau i yang dia nak bagi katil tu pada i.. so dengan gumbira i pun amek la katil tu tapi mak replace la dengan katil baru untuk atok... lepas bawak balik rumah kat melaka abah pun terus cat kasi cantik..almaklum la katil tahun 1930'an dah karat sikit sane sini ... tapi bile dah cat..wah cantik tu... psttt tapikan hehheehe mak cik i sebenarnye nak katil tu tapi tak dapat hehehe aci tak? hehehe

alang2 katil dah antik .. kite antik kan terus sampai ke cadar... hehee
eh nampak tak kepala katil tu..oh sila abaikan pic aksi tunjuk pipi itu..hehhe

yang ni nampak tak? hehehe
kalau ikutkan katil antik ni ade pagar (yang macam kat kepala katil tu) keliling katil kecuali satu bahagian je yang tak berpagar.. tapi dah kena bukak n kaki katil tu pun dah kena potong kasi rendah ... mase tu kitaorang kecik2 umur dalam 3 4 tahun dulu sebab atok takut cucu2 dia jatuh katil sebab tinggi sangat...tapi pagar tu di bukak sebab mase tu atok nak pindah ..dah sudah pindah tak pasang2 balik pagar tu..pastu hilang la besi pagar tu...huhuuu sayang betul...

eh panjang pulak i membebel.. padahal nak update pasal cadar kawen dah tempah je...hihihihi
lebih kurang macam ni la..tapi i tempah cadar + sarung bantal je.. i tempah motif bunga padi..
tak pe la cadar warisan melayu... lepas kawen simpan elok2 lagipun i memang suka barang2 antik n tradisional ni...hehhehe ('',)v

You Might Also Like

9 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook