Wedding Attire

The Concept | Traditional Sundanese Wedding

Monday, August 01, 2011


Setelah hampir 9 bulan i buat research about javanese wedding baru sekarang i found that sebenarnye my wedding dress is not javanese style but its a Sundanese style...hahahha dah dekat nak kawen baru skang tau.. sape nak tengok entry i sebelum ni about javanese concept leh tgk sini [Java Style]...

kalau nak ikutkan adat perkahwinan jawa ni ade banyak... contoh perkahwinan Jawa adat Sunda dari Jawa Barat, Perkahwinan Jawa adat Jawa Solo dari Jawa Tengah, Perkahwinan Jawa adat Jawa Yogyakarta dan macam2 lagi lah...


Yang ni adalah baju perkahwinan Jawa adat Sunda dari Jawa Barat..
i memang jatuh chenta baju kawen ni... patut la mase i search baju perkahwinan jawa
tak keluar design ni... rupe2nye ini adalah Sundanese style...
lagu2 gamelan yang i beli untuk majlis i pun ade pengaruh Sunda..
so kesimpulannye my wedding concept is a Traditional Sundanese Wedding...
walaupun takde darah Sunda janji darah jawa ada...hhahahaa


ini baru betul2 baju perkahwinn Jawa Solo... Baju jawa ni i tetap akan pakai
mase malam berinai kecil (i berinai sorang2 jerrr..huhuhu) baju ni mak i beli kan
mase kakak sulung i nak kawen.. mase tu tahun 1996...
mak nak suruh kakak i pakai mase kawen tapi tak sempat2 nak pakai...
so bile kak ngah nak kawen tahun 2002 mak suruh kak ngah pakai...
punnnnn tak sempat nak pakai...
so i yang last...mak dah cakap 'mak teringin nak tgk aya (nama manja i kat rumah hik hik) pulak yang pakai..mesti kena pakai jugak..sebab anak2 yang lain tak sempat nak pakai'
memang baju tu tak pernah sesape pun yang pakai lagi...
memang masih cantik.. kain baldu bertekat labuci...siap dengan kasut lagi tu...
aksesori sanggul, cucuk sanggul n bunga pun dah ade dah...
zaman tu mak beli baju ni harga RM500.00 kat bandar hilir..
kedai tu pun sekarang dah tak de..dah kena roboh huhuuhhu...


yang ni pulak tradisi adat perkahwinan Yogyakarta...
Yogie bear boleh ke pakai macam ni ahahaha..
sorry la kalau badan tu tak macam Captain America toksah berangan laaa,,,
hahahhaaha
:p

You Might Also Like

6 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook