Sana Sini Situ Marea

Selamat Hari Raya

Thursday, August 25, 2011


wah.. pejam celik pejam celik tak lama lagi dah raya jah oi..
bile tengok pic kat atas ni teringat zaman2 sekolah dulu2..
asal puase je mula lah kedai2 jual kad raya dengan macam2 rupe dan bentuk..
ade yang kecik, ade yang sederhana, ade sebesar2 alam (sape yang beli tu memang menyusahkan abang posmen lah ahaahaha)
yang ade bunyi, nak yang takde bunyi langsung pun melambak2..
nak yang katun2 ade, nak yang gambar kubah masjid ade, nak gamabr ketupat ade, nak gambar lemang ade, nak pelita pun ade jugak, nak yang jiwang2 bak dalam hati ade taman pun ade...

tapi mak jemah nak oi bukannye reti nak mengarang-ngarang kad raya ni.. pernah dulu ade sorang mamat ni (zaman2 sekolah rendah) *wah ko jemah bukan main lagi ye..kecik2 dah pandai cintan cintun yek..isk isk isk..* sambung balik.. dulu mamat ni kasi la mak jemah ni kad raya almaklum lah mak jemah ni femes emes mase zaman sekolah rendah dulu..
tapi tang nak balas kad raya tu yang mak jemah tak reti..
last2 mak jemah tulis je..

'Pecah kaca,
pecah gelas,
sudah baca,
harap balas'

itu aje yang mak jemak tulis ngko..
mamat tu pun ye lah lurus bendul dia balas jugak jah oi!
mak balas balik..

'Pecah kaca,
pecah gelas,
sudah baca,
harap balas'

kah kah kah kalau gini ler gaye nye sampai sudah dok pecah kaca pecah gelas lame2 poket pecah sebab nak kena beli kat raya jek..akh kah kah..

last2 mamat tu dah pening agaknye..
dia pun jumpa mak jemah n terus cakap..
'ko ni tak abis2 pecah kaca pecah gelas je..'
'erk'
kah kah kah...
tak bleh blah siot..
lepas dari tu rasenye mamat tu tak de bagi mak jemah kad raya lagi kot...
'ahahha

cerita tu abis dah kat situ..
ni cerita dok bagi kad raya pada kawan2 sekelas..
adoyai
kalau di pikirkan balik
buat ape la nak bagi kad raya pada kawan sekelas
cakap depan2 'selamat hari raya' sudehhh
tak de ler membazir..

tapi tu yang seronoknye bile nak raya kan..
sekarang ni tengok kat kedai2 tak banyak pun orang jual kad raya..
ade tu ade lah kan tapi tak sebanyak zaman2 sekolah dulu..
sekarang ni senang dan jimat..
post aje kat FB
semua orang boleh baca..

oh lagi satu decoration time raya..
ahahah gantung kad raya kat dalam rumah...
mase pasang tu same adik-beradik best je..happy je..
nak raya lah katakan..
gantung2 langsir,
pasang lagu raya..
pastu lepas maghrib main bunga api n mercun..
malam 7 likur dah start pasang pelita kat luar rumah..
pastu lumba tengok rumah sape paling banyak pasang pelita
hahhaha
syok nye raya time budak2 kan...

shopping raya dulu kita orang shopping kat The Store or Fajar melaka..
time tu The Store & Fajar tu kira hebat la.. beli kasut lah, baju lah, jean pun beli tau..ahahha
waktu berbuka kita orang buka kat McDonald..
zaman tu McDonald masih ade orang amek order bukan macam sekarang kena beratur order sendiri hahaha

mase zaman budak2 time puase macam lame jek nak raya..
kasut ntah kali ke berapa dok test tak raya2 jugak..
tapi sekarang ni macam kejap je dah nak raya..
mak jemah tak sempat nak shopping raya tahun ni tau tak..
baju raya pun tak de, kasut raya pun tak beli lagi...

eh eh panjang pulak mak jemah mengimbas kembali zaman budak2..
kalau ade video ni lagi rare neh..
ahaha
ok lah..

pape pun
mak jemah ucapkan
Selamat Hari Raya kepada uollss yang sudi singgah ke blog picisan mak yang tak tak seberapa ni..
ampunkan segala salah dan silap tatkala jari jemari menaip kata2 *wah! ayat mak sungguh melankolik ahahahhaha*

ok lah
'berhati-hati dijalan raya,
semoga anda selamat tiba,
ucapan selamat hari raya,
dari EON untuk semua....'

sape ingat iklan raya EON dulu2 sila angkat jari!!!
hik hik


You Might Also Like

7 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook