Wedding Attire

Baju Sanding Lelaki

Monday, October 10, 2011

haiiii... lame betul tak update... busy skit sampai tak sempat nak update blog..
emmm.. lagi sebulan lebih untuk hari besar.. tetapi...
yang buat mak neng rase sikit kecewa adalah design baju pengantin lelaki...
adoyai... tak cukup research laaa... baru sekarang mak neng jumpa design baju lelaki yang mak neng imagine kat dalam kepala hotak ni... adoyai...
sebelum ni dah terbayang tapi tak cukup jelas dan mak neng tak dapat nak luahkan dalam bentuk sketch..

awal tahun 2010 mak neng ade jalan2 ke Jogjakarta.. and adalah melawat istana keraton..
mak neng teringat kata2 penjaga istana tu about cara pakaian mereka.. diorang cakap keris akan diletakkan kat bahagian belakang sebagai simbol perlindungan..
then bile nak buat baju pengantin lelaki mak neng leh lupe macam mane design baju tu and macam mane nak letak keris tu kat belakang sebab baju kan labuh so mane nak diselitkan keris tu..??

Tiba-tiba, pada suatu ketika... kat astro kan ade package pelangi.. so tertonton oleh mak neng sebuah rancangan 'Opera Van Java'... OMG! mak neng ternampak pelakon tu pakai baju sebijik macam yang ade dalam kepala hotak mak neng yang mak neng tak dapat nak keluarkan tu...
adoyai.. kenape lah sebelum ni mak neng tak jumpa baju tu...
lagi sebulan lebih nak kawen tapi baru sekarang jumpa design baju tu..
frust menonggeng betul lah...

sebab tak cukup research dan salah concept...
ahhh benci betul lah... sebelum ni kan mak neng nak konsep jawa..
research punye research patutla tak jumpa...
rupenye mak neng salah konsep..
ini adalah perkahwinan adat sunda...
ahhhhh benci laaaa.....

macam ni la design baju pengantin lelaki/pria sunda..
rupenye baju dia pendek dan beakang baju lagi pendek
untuk selitkan keris...

nampak tak keris kat belakang tu...
adoyai..
baju dah siap..
frust menonggeng ko jah!




You Might Also Like

2 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook