From Kitchen to Tummy

Something to eat for dinner

Wednesday, December 21, 2011

hello.. this is my 1st entry about my homemade dishes for my husband's tummy ngeee~~~ my everyday routine lepas naik pangkat jadik isteri orang berubah...
bangun pagi sediakan breakfast untuk en. husband bawak g ofis... (bawak mangkuk tingkat ahahaha)
hantar en. husband g keje kat Wisma UOA, Jalan Pinang
drive to my ofis at taman melati
Kerja
lunch kat ofis jerr
kerja
after office hour drive to en. husband's office kat Wisma UOA, jalan pinang 
tempuh jem sikit
g jusco beli barang nak masak.. kalau semua barang dah ade terus balik rumah...
sampai rumah sembahyang maghrib.. lepas tu siap2 nak berperang kat dapur nak masak...

I love cooking... I love cooking.. I love cooking...

sebelum2 ni i masak nasik dan lauk2 melayu.. senang.. tapi keje makan nasik je hari2 mau gemuk la nanti.. so i tukar menu.. buat western.. western boleh buat gemuk tak? huhuhu i rase kalau nak diet better i buat chinese cuisine kot.. hehhee.. ok tak pe yang tu nanti i buat... sekarang ni i nak citer pasal western dishes.. 

tak nak makan nasi punye pasal.. i buat Garlic Mashed Potato with Gravy + Creamy Mushroom Soup + Garlic Bread.. ni je yang i sempat buat for dinner ahahaa.. nampak je macam ni..tapi kenyanggggg dan yang pasti.. sedapppp...ahahaha (puji diri sendiri nampak..?)..


Garlic Mashed Potato with Gravy
bahan-bahan untuk mashed potato:-
kentang (4-5 biji untuk 2 orang makan.. tapi ikut suka la nak brape biji.. kalau nak banyak letak lebih..)
mayonis
garlic (titik je kasi hancur..tak payah cincang)
black paper
fresh milk (depends pada brape biji kentang yang digunakan.. jangan sampai kentang tu lembik sgt.. agak2 je)
butter (3 sudu besar)
air untuk rebus kentang

bahan-bahan untuk gravy:-
garlic (kasi cincang)
black paper
kicap manis dicampur dengan 1 cawan air (kicap jgn letak banyak2 nanti masin.. letak dalam 1-2 sudu je)
tepung gandum/tepung jagung + air (agak2 je untuk memekatkan kuah)
kiub ayam
olive oil

cara-cara nak buat senang je.. campak2 je..lenyek2 je..
1. rebus kentang yg dah buang kulit dengan garlic.. rebus sampai empuk..
2. dah empuk..lenyekkan kentang dengan butter, mayonis, black paper, fresh milk...

cara nak buat gravy..
1. tumis garlic + black paper dengan olive oil...layukan jer..
2. masukkan kicap manis + kiub ayam sampai masak..
3. masukkan tepung gandung/jagung + air.. sampai pekat..(ikut suka..kalau nak lagi pekat tambah lagi tepung..)
4. tuang atas mashed potato tadi..
5. SIAP!!!


Creamy Mushroom Soup
bahan-bahan
1 biji bawang india (dicincang halus)
butter untuk menumis
kiub ayam
cendawan butang dalam tin / kalau nak yang fresh tu lagi sedap (dipotong dadu kecik2)
black paper
oregano
serbuk daun basil/parsley
tepung gandum/tepung jagung + air (untuk memekatkan kuah)
fresh milk

cara-cara nak buat
1. tumis bawang besar dengan butter..layukan jer
2. masukkan kiub ayam..tumis
3. masukkan cendawan..tumis
4. masukkan fresh milk + black paper + oregano + daun basil/parsley 
5. masukkan air bancuhan tepung dan air sampai pekat sesuka hati...
6. dah didih.. SIAP!

eh sebelum tu cube rase dulu.. kalau kurang masin.. tambah garam..hik hik hik..

oh garlic bread i tak amek gambar pulak sebab kejap je dah abis huhuhu.. garlic bread senang je..

Garlic bread
roti perancis or roti gardenia pun boleh.. sapu dengan butter.. taburkan  serbuk garlic yang ade jual kat jusco tu.. pastu bakar kat dalam oven.. kalau tak de oven panaskan atas kuali pun boleh..tapi tak payah letak minyak...dah SIAP!...

i masak campak2 je.. banyak yang agak2.. rase nak tambah itu ini.. tambah je... tak ikut peraturan sangat hehehee...kalau rajin.. sile lerr try...daaaaa....


You Might Also Like

2 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook