Wednesday, January 11, 2012

15 Tanda-tanda Awal Mengandung

  55 comments    
categories: 
Ok.. setelah beberapa lame mendiamkan diri dari dunia blog..hari ni mak neng nak share pasal tanda-tanda awal mengandung.. emmm.. baca ni dulu lah ye... pastu nanti baru mak neng cite...

tanda2 awal mengandung selalunya korang akan ...

1. Payudara membengkak / terasa sakit Antara petanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif atau membengkak disebabkan oleh pertambahan hormon. Payudara membengkak bukanlah bermaksud ianya membesar tetapi ianya terasa seperti sebelum anda haid. Ketidakselesaan ini akan berkurangan apabila anda memasuki fasa kedua sepanjang kehamilan. Tubuh anda akan mula berubah mengikut perubahan hormon. 

2. Rasa lelah yang berlebih / keletihan
Rasa lelah yang berlebih akan membuat Anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua. 

3. Mual / loya / muntah
Ini merupakan tanda-tanda yang paling dikenal oleh para wanita hamil. Pemicunya adalah adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda dinyatakan hamil. Biasanya mual akan datang pada pagi, siang dan malam hari. Rasa mual ini biasanya akan menghilang memasuki kehamilan trimester kedua. Jika, rasa mual dan muntah masih terjadi pada usia kehamilan trimester kedua, sebaiknya periksakan dan konsultasi mengenai hal ini ke dokter Anda, karena akan mengganggu kehamilan.


4. Lebih sensitif terhadap bauanJika anda baru hamil, sensitif atau lebih peka terhadap bauan adalah perkara biasa. Mungkin ini adalah kesan sampingan dari peningkatan hormon estrogen di dalam sistem badan anda. Jika dahulu anda menikmati pelbagai hidangan dengan aroma yang mengasyikkan, tetapi apabila hamil anda mungkin langsung tidak boleh menghidu sebarang bau. 

5. Kembung perut
Oleh kerana perubahan hormon berlaku di awal kehamilan ianya mungkin akan menjurus kepada rasa kembung di bahagian perut, sama seperti rasa ketika hendak datang haid. Kerana itulah pakaian anda akan terasa sendat di bahagian pinggang walaupun uterus masih lagi bersaiz kecil. 


6. Kerap buang air kecil
Apabila anda sudah hamil, anda akan mendapati diri anda kerap ke tandas dalam jangkamasa yang singkat. Kenapa ini terjadi? Ini kerana sepanjang kehamilan jumlah darah dan bendalir dalam badan akan meningkat, ianya menjurus kepada cecair yang berlebihan akan diproses oleh buah pinggang dan akhirnya ke pundi kencing.

Simptom ini biasanya bermula sejak 6 minggu pertama di dalam fasa pertama kehamilan dan akan terus berlaku atau lebih kerap lagi apabila proses kehamilan dan bayi semakin membesar yang memberi tekanan di dalam pundi kencing anda. 


7. Sakit kepala 
Memang terdengar aneh, karena sakit kepala sering dialami juga oleh orang yang tidak hamil. Namun akibat dari banyaknya perubahan hormon di dalam tubuh, sehingga disertai juga dengan perubahan hormon yang ada di kepala. Jika Anda terbukti hamil dan mengalami sakit kepala, gunakan pg-safe acetaminophen dibandingkan dengan ibuprofen. 

8. Sakit punggung 
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil dikarenakan beberapa ligamen di punggung Anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus berasa saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan. 

9. Kram 
Memang kram akan dialami oleh wanita hamil karana rahim yang akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi Anda. 

10. Ngidam 
Sudah tidak asing lagi mendengar kata ini saat ada seseorang yang sedang hamil. Mau ini, mau itu lalu tiba-tiba Anda ingin makan buah-buahan yang rasanya asam, padahal sebelumnya sangat benci terhadap buah yang rasanya asam. Jika Anda menjadi pemerhati masalah makanan, mungkin ini adalah tanda-tanda sedang hamil. 

11. Peningkatan temperatur tubuh 
Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu tubuh ibu akan meningkat. Kondisi ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Kondisi ini tidak akan turun ke kondisi sebelum terjadinya ovulasi. 

12. Bau Badan 
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat. 

13. Pusing atau pingsan 
Mungkin Anda sering menonton adegan wanita hamil yang pingsan. Namun faktanya ini dapat terjadi karena kadar jumlah gula di tubuh yang rendah. Oleh karena itu, pastikan anda cukup makan dan tentunya banyak minum supaya tidak kekurangan cairan tubuh. 

14. Munculnya darah 
Darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Darah ini disebabkan oleh implantasi atau menempelnya embrio. 

15. 
Keputusan positif oleh alat ujian kehamilan
Kebanyakan alat ujian kehamilan tidak begitu sensitif untuk mengesan kebanyakan kehamilan selepas seminggu tidak datang haid. Jadi, jika anda mengambil keputusan untuk mencubanya pada minggu pertama haid tidak datang dan mendapat keputusan yang negatif, anda mungkin ingin mencubanya semula selepas beberapa hari.

Selepas mendapat keputusan yang positif, buatlah temujanji dengan doktor peribadi anda. Tahniah!



dah baca? korang ade tak simptom2 macam kat atas ni? ade ? tak de? or ade mengalami beberapa simptom2 macam yang mak neng tulis ni? 

sejak 6-7 hari lepas ..emmm yang paling ketara lah mak neng ade rase pening kepala dan terasa nak makan asam dan jeruk mase balik cuti New Year minggu lepas...  lepas tu kepala mula sakit-sakit, pening-pening, tak leh bau pewangi kereta sbb rase pening dan nak muntah.. tu yang mak neng cabut pewangi kereta tu walaupun mase tu en. suami baru je beli pewangi tu..huuhuhu

lepas tu makin menjadi2 pening kepala... sampaikan tak leh duduk kat sebelah pemandu..pening yang amat, rase loya + ketat perut.. perut terasa kembung.. tu yang mak neng tak kasi en. suami drive.. mak neng sendiri yang drive n suruh dia duduk kat sebelah..hehehe...

perasan jugak mak neng cepat penat dan mengantuk.. letih je rase...

perut ni rase senak dan macam ade benda gerak2 dalam perut.. apakah itu?

lagi satu yang meyakinkan mak neng bahawa mak neng tak mengandung adalah mak neng period minggu lepas.. tapi.. tapi period tak normal iaitu darah yang keluar adalah sedikit berbanding tempoh period biasa..

January 9, 2012 ; Isnin
tak puas hati punye pasal kitaorang g klinik.. doktor lelaki...tak check pun doktor tanye2 sakit ape.. ckp la sakit kepala n pening2.. time tu ingatkan sbb migrain + cuaca panas (sekarang ni kan dah mula musim panas dan penyebab kepada sakit kepala mak neng ni) doktor pun bagi lah MC dan ubat migrain..

January 10, 2012 ; Selasa
MC.. lepas hantar en. suami g keje terus mak neng g pharmacy g cari pregnancy test.. tengah hari mak neng memulakan misi...check.. ok.. alhamdulillah (ade ke pulak ) happy negative.. pstt.. sebenarnye mak neng belum ready lagi nak pregnant..huhuhu

January 11, 2012 ; Rabu
mak neng kene attend site inspection kat PPUM... pagi tu dengan mengantuk + letih + pening + perut mual = perut ketat = badan tak sedap.. nak jalan pun tak larat je rase.. tapi nak buat macam mane dah keje.. terpaksa jugak gagahkan diri... berjaya jugak setelkan keje.. lega...

tengah hari terus g klinik nak check lagi sekali.. 

sampai klinik.. kali ni doktor perempuan..lega.. masuk2 doktor tanye 'cik ke puan?' mak neng jawab 'err.. puan' chewah puan dah sekarang hehehehe... dia tanye ape masalah sebab baru je lepas jumpa doktor hari tu.. mak neng cite la pasal pening, perut mual dan rase tak best.. doktor tanye lagi 'r u sure that u're not pregnant?' mak neng jawap ' err tak kot ...(boleh jawab gitewww...heheh) sbb baru lepas period..'

tanye pasal period consistent.. sikit ke banyak...last period bile.. doktor tu cakap kemungkinan mak neng pregnant! cakap la pasal period tu.. doktor cakap memang ade sesetengah orang dia keluar darah sebab embrio baru nak menempel pada dinding.. so kalau pregnant sekarang ni dah 6 minggu.. emmm tapi belum confirm.. sebab tak buat urine test.. sbb kalau buat jugak maybe the result is negative sbb mase tak sesuai (waktu tengah hari.. seelok2nye adalah waktu pagi yang baru bangun tidor ) patutlah mak neng buat sebelum ni negative (time tu dah tgh hari dah huhuhuhu)

6 weeks pregnant

esok pagi mak neng kena buat pregnancy test tu.. baru boleh confirm pregnant atau tidak.. kalau pregnant mak neng terima dengan rase bersyukur atas rezeki awal yang diberikan.. tapi kalau belum pun mak neng terima...hehehe tungu esok mak neng update ye... daaaaa... (^___^)v 

berdebar-debar pun ade ni.. :P

kalau uollsss belum ade rezeki lagi jangan putus asa tawwww.. kena usaha lagi.. usaha lagi dan lagi.. yang penting kena ambil supplement utk kesuburan... sebab kadang2 badan kita ni hormon tak seimbang.. so better kite repair sel2 dalam badan.. dengar2nye ramai yang dah berjaya dapatkan baby lepas consume supplement shaklee.. try la.. InsyaAllah ade rezeki selagi kita berusaha kannnnn.. kalau ade ape2 nak tanye meh klik SINI.


http://metrotvnews.com/index.php/metromain/news/2010/07/26/24331/-Kenali-15-Tanda-Kehamilan-

pic source : http://pregnantphoto.blogspot.com/2011/06/6-weeks-pregnant-photos.html

55 comments:

Fariza said...

:) kalau ada, alhamdulillah tahniah :)
i pun ada tanda2 skit. lg2 perut kembung tu. tetttt. hahaha.

Miss Marea said...

fariza...hahha tahniah jugak kalau ada...hehe kann..perut kembung n senak ahhhaha...

Gadis said...

wahhh...thanks for the info...

x sbr2 gadis nak tunggu resultnyer ni...hihihi

Miss Marea said...

gadis.. hehehe tunggu esok i update ye..hehhhehe

LisaLisut said...

alahhhh cnfirm ade la tuuuuuu.hahaha.i skip trus bc semua simptom2 u tu. sbb dh agak dh isi yg bwh skali nk cerita apa.hahaha. kalau dh gitu gaya mak neng mmg confirm lah.good luck anyway. and congrats in advance.kekekeke..

bahIRAh said...

mak neng, kite amik info ni nak bg my sis tau..

pape pun, mak neng jgn lupe jage kesihatan :)

Miss Marea said...

lisa...hahaha confident je tau hahahahha...hehehe anyway thanks in advance jugak ahahahhaa...

bahirah... sila la nak share..amik je.. anyway thanks n insyaallah akan jaga kesihatan.. hehehhe

dOdOt_ShyG said...

confirm ade a tu mak neng!! hehehe.. i pn tgh dok mencari tanda2 awal pregnant.. i bce kat blog u.. pape pn tahniah utk u okey.. hehehe.. thanks share info nie.. :))

http://dodotshyg.blogspot.com

Miss Marea said...

dodot.. errr.. mmg agak2 confirm ade eh kalau simptom2 macam ni ..huhuu nebes ni... :) anyway thanks hehhehe

n0rraslida alias said...

yunk...insyallh ader...cm i jer tue...visit me...

http://aslidalias.blogspot.com/2011/12/10-tanda-hamil.html

Miss Marea said...

norraslida.. ooo ye ke..hehehe.. ok i visit u balik... :)

Hazz Nieza said...

Mak Neng... tanda2 tu semua tak semua org rasa early kot. for me, kecuali part 'mood-swing' yg lain tu semua dtg lepas dah tau preggy. huhu.. apepun, caiyok2!! ;-)

Madam Marea said...

hazz... oh ye ke? alamak malu nyeee...ngeee~~~

Anonymous said...

Babe, waktu u mengalami period yg sikit tue, mengambil masa brapa hari ya? Tanda2 awal mengandung semuanya ada dgn i.. Tp skrg i ada mengalmi period yg sama cam u.. Cuma i nak tahu brapa hari u kena?

Yana Aina said...

yana masih berharap .. tahniah

Anonymous said...

Salam.nk tnye sikit.bni sy ckp dye ad kuar darah sikit demi sikit.nk kate period dye ckp x coz lmbt g.p jpe dktr,dye ckp bkn darah period.abeh 2 ape dye ye,x paham la.

Anonymous said...

saya nak gugurkan anak luar nikah.. macam mana caranya? tolonglah saya.. plsssss....

adik said...

skrg sy kerap sangat pening2 kepala,rasa mual nak muntah,kembung perut,period dah lewat 10 hari tapi wat ujian test keputusan nya -ve.. :( .. sedih !!

Anonymous said...

salam,

saya dah buat pemeriksaan dgn doc ujian air kencing dan resultnye positif tapi tak rasa payudara mcm membengkak, pening2 pun tak rasa takut juga perasaan nie.

wong meimot said...

alamak saya ada sume simptom nih

Anonymous said...

salam kak neng..saya mengalami same yg mcm mak neng alami.saye dah buat gak ujian prgnant tu sendiri,tp negative n waktu tu petang lagi..dan before tu saye alami pendarahan xberenti.tp skrg ni ok da.cume skrg salu pening,perut rase senak,mual2,kembong perot..mane tu ek?risau gak.

Ernie Juliana said...

saya rasa saya pun ada simptom yg macam ni..tapi saya tambah satu lagi..bila saya mengandung saya memang menyampah sangat tengok muka sesorang...tu yg saya xsuka..nak buat mcm mana pun xtau lah..adoih...

azie_hennachanteq said...

Zie nikah dlm 2 minggu lepas n btol2 time subur ;)(means abis period), thennow ade mngalami bebrapa tanda2 itu.. Sooo?? nervous nye!!

Anonymous said...

Sy ada tanda2 tu. Tdi bru chek. Sy pregnant :)

Anonymous said...

Sy ada tanda2 tu..cuma sy xder la muntah2..kembung perut n senak perut tu memang xilang2 lg smpai hr nie..da kat seminggu..
g klinik check,doc tu ckp yg sy kna kencing kotor..sy xcheck lg ngan pregnant test..nk tnggu period bulan nie lepas dlu..klu seminggu xder jgk period..thats mean I'm pregnant...xsabar rasanya..

lieynz lurve salam said...

mak neng,,,saya ada tanda yang kembong perut tu..tp sebelum ni sye ada teringin sangat nak minum sprite...n then kalau perut saya di tindih ckit je terus jadi sakit n senak...sebelum ni x pernah pun mcm tu...x confident sgt la pregnant or x..coz usia perkahwinan kmi bru nak msok 3 minggu...tp ramai yg ckap saya bunting pelamin..coz tyme saya kawen saya period...bleh kongsi x mak neng????

Nur 'Aisyah Ahmad said...

buat pe nk gugur,bg sy je

Reena Danish said...

hi all . nak share gak . sy bru check semalam . pregant test tu . double line . pregant sah ! huhu . tapi sy tak bersedia lgy .. sy terase nk check pon sbb terase lain sgt bdn ni . letih . hubby pon selalu kne marah dgn sy . dan sy terase benci sgt kat hubby .. tekak pon da naik loya . nasik da x lalu nak mkn . tpy takot nak g check kat klinik .. heee .. agak2 klau btol sy pregant . dha bape minggu lah kan ?

Nurul Fasha said...

me lak mmg ade rase letih.cepat ngantok n kpala sakit.n sakit perut mcm ade bnda gerak.tp xsure.nk check tkut -ve.sb sblum ni expecting tp igt preggy sb period lmbat.tp x.-ve.so kli ni xsure ape sbnrnye awal2 preggy ni.sb xde lak breast sakit cm biase nk period tu.loya pn xde

nurulfasha said...

xnk bg me laa..sian that baby..die x salah

nurulfasha said...

ag 1 agak2 klu blum period so xtau sma da period or x ke bln ni,leh wt test x? ke kne tggu smpai date period tp klu xde period gak bru leh test?

sue ieda said...

sue pn ade cek kt doc ckp kencing ktor..tp skt pinggang ade pastu ase mcm nk loya je..doc x wat pn pregnancy test sbb period dtg 3/1..ade sape bleh kongsi x?

Cintaku87 said...

skrg nie sy ad skt kt breast lepas seminggu period...biasanye breast sy skt dlm awl bulan nk period.selera mkn pun mkn menjadi smpi husband sy pun terkejut..tp sy try test still -ve ag...bila bc yg mak neng cite tue mcm tanda org preggy...klu btl tahniah la...

Anonymous said...

hai all...saya sepatutnya vrytime 1hb akan rasa nak period macam dahaga dan penat...tapi arini dah 4th bulan tak rasa pulak dahaga tu semua tak lagi period pun....tadi tenghari gi beli pregnant test....tapi negetif....tak taula h ni masih tunggu jawapan dalam seminggu lagi buat test lagi lah kot ni

Anonymous said...

salam and hi ols..semlm sepatutnye first day period...tp disebabkan rsa bdn lain mcm, sy try wat UPT test...after 1 minute, naik 2nd line, but sgt samar2...sy cuba control..xmo excited sgt..so hr ni plan nk jumpa doc..simptom2 awal yg sy rasa is sakit badan esp bgn tido, sakit punggung, bdn panas, batuk yg teruk belah malam, and perangai anak 1st so weird...meragam x tentu pasal...

Anonymous said...

Sy juga sdg mgalami sakit perut, rasanya cam mengeras kembung gitu,dah 3 hari rasa sakitnya, tmbh2 kalo mlm..sakit perut di bhgian bwh disusulisakit pinggang n payudara sakit cam sebelum nk period tu, sy bru je lps period 2minggu lps..adakah itu tnda sy preggy?sy amat mnunggu sy prgnt sb ank sy yg sulung dh 4thn..

Anonymous said...

Sy dah 1bln lbh x dtg period.dah bt upt test n result line kedua samar2 ja..kmarin pun ada bt upt test n line kedua dh terang ckit.cuma yg konfius adakah saya pregnant sbb rs sakit pinggang mcm nk dtg period ja..g scan kat klinik doc ckp suh g lg 2mgu coz blm npk lg..

Anonymous said...

sy pun ada tanda2 seperti berikut, hrp2 ada rezki sy kali ini..aminn ya allahhh *_*

Elynn Ruz said...

Assalammualaikum... sy ada sikit kemusykilan sy dh lewat period 2 bulan tp bila wat pregnant test negatif. Sy ada bca kt blog simpton2nye. Sy jga ada mengalami bbrapa simpton seperti cpat letih, senak perut, kerap kencing,sakit kepala dan kadang2 rasa loya. Ada kemungkinan x yg saya mengandung???

Sharifah Nur Azlina said...

sy ni kerap sgt kencing smpi takleh nk than2 period bru 2hari lewat . pastu plk ngantok jer . aritu hubby ade dekat asek kene marah jer. sembelit pun ada . nafsu mkn jgn ckpla . pg td rs cm nk senggugut tp blm de plk darah kuo . suhu bdn mmg brubah hubby sendiri pon ckp bdn sy mcm panas . tp sy sendiri rs biasa jer . mintakla period jgn kluo lg . tp simptom normal mcm loya,mual tak suka bau , pening tu blm lg . mintak2 ni tanda nk jd umi . doakan ye .

NFAM said...
This comment has been removed by the author.
NFAM said...

salam. awk, boleh tak nak tau, yang kata datang period tp kuantiti yg sikit je tu maksud nye darah tak bnyk cm time period ke?

Anonymous said...

sye pon ade tanda2 tu..tapi mcm x der..x sure la..nk buat pt takot pulak...huhuhu..cm ne yea?

IDA said...

Saye pon ade rase Perot senak jugak.. Tekak rase mcm tk sedap je.. Kadang2 mcm ade bende pop2 kat dlm Perot.. Tapi tk tao lah kan sama ade pregnant ke tk sebab lom due date menses lagi.. Nk sgt ade baby.. Doa kan saye ye.. Amin

Anonymous said...

Sy skg dah lewat 3minggu.. Tapi langsung tiada tanda2 pregnant,time lewat seminggu ada senggugut tapi tak keluar period,dekat 3 minggu lewat ada lendir coklat sikit je dsertai senggugut,ingatkan period nkkeluar tapi tunggu tk da jugak..upt negative.. So what happened to me

Anonymous said...

Slm... sy ni da sikit kemusykilan.. sy xdtg priod 3weeks dah before 2 sy ada gk wt upt n rsultny line ke2 blur.. lps 2 ada tnda2 cm nk period skit pggang, prut cramp n ari ni sy tgk ada drah kua xbyk tp sikit je.. cmne 2 ye?adkah sy prgnnt or x?kebiasaannya priod sy mmg maintain n konsisten..

fadilah nor said...

alhmdulillah,.. sy pn dh ad tnda2 cm 2,.. tp x tau ,mngandung brpa minggu,.. xg cek lg,.. kat ruma just guna prgnt test jew,.. tq sbb info,..(^_^)

CikLa Shahril said...

Assalam... mcm saya mmg dh lewat period dua minggu lebih. Rase mual bila mkn mmg nk muntah. Tp bile check, result mcm blur skit. Satu jalur clear, tp lagi satu jalur mcm clear mcm tak. Ermmm... tp la ni mmg rase x larat sgt. Beza dgn mase pregnnt ank first dgn 2nd... adoiii

una yana said...

pil cytotec 200mcg.. khas untuk gugurkan kandungan & cuci rahim untuk kandungan 24minggu ke bawah... untuk wanita berisiko mengandung,wanita yg masih dlm pantang( bersalin operation),nak jarakkan anak,ada sakit belakang..dijamin gugur & cuci smpai bersih.. segala keterangan akan diberi kan sampai cuci... berminat call/sms/whatssap 013-9505341.(HATI-HATI PIL TIRUAN BOLEH MENYEBABKAN CANCER RAHIM & KEMATIAN)

Anonymous said...

Tempoh kebarangkalian tanda hamil selepas hubungan sex kali pertama..cer komen.walapun tak pancut dlm boleh ke hamil sedangkan nak wat sex terbabtut..sebb masalah teknikal..heee

Farizah Hamid said...

Nice info! :)

jemput singgah www.bondasihat.com

Kiroro Ro said...
This comment has been removed by the author.
Kiroro Ro said...

perut asik bebunyi2 je. pastu toilet mcm bilik ke 2. rajin sgt kencing. tp tak buat ape2 pon ujian lg :'(

Marea Zada said...

kalau nak tahu lebih lanjut tentang set kesuburan boleh wassap marea 012-3995850 ye... (^___^)v

http://onesupplement.blogspot.com said...

cda pun dalam situasi yang sama...baru lewat 4 hari..tapi dah macam-macam tandanya... jemput visit blog cda http://onesupplement.blogspot.com