The Marriage Plot

15 Tanda-tanda Awal Mengandung

Wednesday, January 11, 2012

Ok.. setelah beberapa lame mendiamkan diri dari dunia blog..hari ni mak neng nak share pasal tanda-tanda awal mengandung.. emmm.. baca ni dulu lah ye... pastu nanti baru mak neng cite...

tanda2 awal mengandung selalunya korang akan ...

1. Payudara membengkak / terasa sakit Antara petanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif atau membengkak disebabkan oleh pertambahan hormon. Payudara membengkak bukanlah bermaksud ianya membesar tetapi ianya terasa seperti sebelum anda haid. Ketidakselesaan ini akan berkurangan apabila anda memasuki fasa kedua sepanjang kehamilan. Tubuh anda akan mula berubah mengikut perubahan hormon. 

2. Rasa lelah yang berlebih / keletihan
Rasa lelah yang berlebih akan membuat Anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua. 

3. Mual / loya / muntah
Ini merupakan tanda-tanda yang paling dikenal oleh para wanita hamil. Pemicunya adalah adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda dinyatakan hamil. Biasanya mual akan datang pada pagi, siang dan malam hari. Rasa mual ini biasanya akan menghilang memasuki kehamilan trimester kedua. Jika, rasa mual dan muntah masih terjadi pada usia kehamilan trimester kedua, sebaiknya periksakan dan konsultasi mengenai hal ini ke dokter Anda, karena akan mengganggu kehamilan.


4. Lebih sensitif terhadap bauanJika anda baru hamil, sensitif atau lebih peka terhadap bauan adalah perkara biasa. Mungkin ini adalah kesan sampingan dari peningkatan hormon estrogen di dalam sistem badan anda. Jika dahulu anda menikmati pelbagai hidangan dengan aroma yang mengasyikkan, tetapi apabila hamil anda mungkin langsung tidak boleh menghidu sebarang bau. 

5. Kembung perut
Oleh kerana perubahan hormon berlaku di awal kehamilan ianya mungkin akan menjurus kepada rasa kembung di bahagian perut, sama seperti rasa ketika hendak datang haid. Kerana itulah pakaian anda akan terasa sendat di bahagian pinggang walaupun uterus masih lagi bersaiz kecil. 


6. Kerap buang air kecil
Apabila anda sudah hamil, anda akan mendapati diri anda kerap ke tandas dalam jangkamasa yang singkat. Kenapa ini terjadi? Ini kerana sepanjang kehamilan jumlah darah dan bendalir dalam badan akan meningkat, ianya menjurus kepada cecair yang berlebihan akan diproses oleh buah pinggang dan akhirnya ke pundi kencing.

Simptom ini biasanya bermula sejak 6 minggu pertama di dalam fasa pertama kehamilan dan akan terus berlaku atau lebih kerap lagi apabila proses kehamilan dan bayi semakin membesar yang memberi tekanan di dalam pundi kencing anda. 


7. Sakit kepala 
Memang terdengar aneh, karena sakit kepala sering dialami juga oleh orang yang tidak hamil. Namun akibat dari banyaknya perubahan hormon di dalam tubuh, sehingga disertai juga dengan perubahan hormon yang ada di kepala. Jika Anda terbukti hamil dan mengalami sakit kepala, gunakan pg-safe acetaminophen dibandingkan dengan ibuprofen. 

8. Sakit punggung 
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil dikarenakan beberapa ligamen di punggung Anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus berasa saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan. 

9. Kram 
Memang kram akan dialami oleh wanita hamil karana rahim yang akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi Anda. 

10. Ngidam 
Sudah tidak asing lagi mendengar kata ini saat ada seseorang yang sedang hamil. Mau ini, mau itu lalu tiba-tiba Anda ingin makan buah-buahan yang rasanya asam, padahal sebelumnya sangat benci terhadap buah yang rasanya asam. Jika Anda menjadi pemerhati masalah makanan, mungkin ini adalah tanda-tanda sedang hamil. 

11. Peningkatan temperatur tubuh 
Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu tubuh ibu akan meningkat. Kondisi ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Kondisi ini tidak akan turun ke kondisi sebelum terjadinya ovulasi. 

12. Bau Badan 
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat. 

13. Pusing atau pingsan 
Mungkin Anda sering menonton adegan wanita hamil yang pingsan. Namun faktanya ini dapat terjadi karena kadar jumlah gula di tubuh yang rendah. Oleh karena itu, pastikan anda cukup makan dan tentunya banyak minum supaya tidak kekurangan cairan tubuh. 

14. Munculnya darah 
Darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Darah ini disebabkan oleh implantasi atau menempelnya embrio. 

15. 
Keputusan positif oleh alat ujian kehamilan
Kebanyakan alat ujian kehamilan tidak begitu sensitif untuk mengesan kebanyakan kehamilan selepas seminggu tidak datang haid. Jadi, jika anda mengambil keputusan untuk mencubanya pada minggu pertama haid tidak datang dan mendapat keputusan yang negatif, anda mungkin ingin mencubanya semula selepas beberapa hari.

Selepas mendapat keputusan yang positif, buatlah temujanji dengan doktor peribadi anda. Tahniah!



dah baca? korang ade tak simptom2 macam kat atas ni? ade ? tak de? or ade mengalami beberapa simptom2 macam yang mak neng tulis ni? 

sejak 6-7 hari lepas ..emmm yang paling ketara lah mak neng ade rase pening kepala dan terasa nak makan asam dan jeruk mase balik cuti New Year minggu lepas...  lepas tu kepala mula sakit-sakit, pening-pening, tak leh bau pewangi kereta sbb rase pening dan nak muntah.. tu yang mak neng cabut pewangi kereta tu walaupun mase tu en. suami baru je beli pewangi tu..huuhuhu

lepas tu makin menjadi2 pening kepala... sampaikan tak leh duduk kat sebelah pemandu..pening yang amat, rase loya + ketat perut.. perut terasa kembung.. tu yang mak neng tak kasi en. suami drive.. mak neng sendiri yang drive n suruh dia duduk kat sebelah..hehehe...

perasan jugak mak neng cepat penat dan mengantuk.. letih je rase...

perut ni rase senak dan macam ade benda gerak2 dalam perut.. apakah itu?

lagi satu yang meyakinkan mak neng bahawa mak neng tak mengandung adalah mak neng period minggu lepas.. tapi.. tapi period tak normal iaitu darah yang keluar adalah sedikit berbanding tempoh period biasa..

January 9, 2012 ; Isnin
tak puas hati punye pasal kitaorang g klinik.. doktor lelaki...tak check pun doktor tanye2 sakit ape.. ckp la sakit kepala n pening2.. time tu ingatkan sbb migrain + cuaca panas (sekarang ni kan dah mula musim panas dan penyebab kepada sakit kepala mak neng ni) doktor pun bagi lah MC dan ubat migrain..

January 10, 2012 ; Selasa
MC.. lepas hantar en. suami g keje terus mak neng g pharmacy g cari pregnancy test.. tengah hari mak neng memulakan misi...check.. ok.. alhamdulillah (ade ke pulak ) happy negative.. pstt.. sebenarnye mak neng belum ready lagi nak pregnant..huhuhu

January 11, 2012 ; Rabu
mak neng kene attend site inspection kat PPUM... pagi tu dengan mengantuk + letih + pening + perut mual = perut ketat = badan tak sedap.. nak jalan pun tak larat je rase.. tapi nak buat macam mane dah keje.. terpaksa jugak gagahkan diri... berjaya jugak setelkan keje.. lega...

tengah hari terus g klinik nak check lagi sekali.. 

sampai klinik.. kali ni doktor perempuan..lega.. masuk2 doktor tanye 'cik ke puan?' mak neng jawab 'err.. puan' chewah puan dah sekarang hehehehe... dia tanye ape masalah sebab baru je lepas jumpa doktor hari tu.. mak neng cite la pasal pening, perut mual dan rase tak best.. doktor tanye lagi 'r u sure that u're not pregnant?' mak neng jawap ' err tak kot ...(boleh jawab gitewww...heheh) sbb baru lepas period..'

tanye pasal period consistent.. sikit ke banyak...last period bile.. doktor tu cakap kemungkinan mak neng pregnant! cakap la pasal period tu.. doktor cakap memang ade sesetengah orang dia keluar darah sebab embrio baru nak menempel pada dinding.. so kalau pregnant sekarang ni dah 6 minggu.. emmm tapi belum confirm.. sebab tak buat urine test.. sbb kalau buat jugak maybe the result is negative sbb mase tak sesuai (waktu tengah hari.. seelok2nye adalah waktu pagi yang baru bangun tidor ) patutlah mak neng buat sebelum ni negative (time tu dah tgh hari dah huhuhuhu)

6 weeks pregnant

esok pagi mak neng kena buat pregnancy test tu.. baru boleh confirm pregnant atau tidak.. kalau pregnant mak neng terima dengan rase bersyukur atas rezeki awal yang diberikan.. tapi kalau belum pun mak neng terima...hehehe tungu esok mak neng update ye... daaaaa... (^___^)v 

berdebar-debar pun ade ni.. :P

kalau uollsss belum ade rezeki lagi jangan putus asa tawwww.. kena usaha lagi.. usaha lagi dan lagi.. yang penting kena ambil supplement utk kesuburan... sebab kadang2 badan kita ni hormon tak seimbang.. so better kite repair sel2 dalam badan.. dengar2nye ramai yang dah berjaya dapatkan baby lepas consume supplement shaklee.. try la.. InsyaAllah ade rezeki selagi kita berusaha kannnnn.. kalau ade ape2 nak tanye meh klik SINI.


http://metrotvnews.com/index.php/metromain/news/2010/07/26/24331/-Kenali-15-Tanda-Kehamilan-

pic source : http://pregnantphoto.blogspot.com/2011/06/6-weeks-pregnant-photos.html

You Might Also Like

78 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook