keluhan

Good bye 2012..

Sunday, August 04, 2013

selamat tinggal 2012 tahun yang begitu banyak dugaan, cabaran, sedih, kecewa, menangis, dihimpit macam2 masalah dan seangkatan dengannya.. 

penghujung tahun 2012 baru je aku nak rasa happy tp diuji lagi dengan kehilangan abah tersayang.. petang tu baru je aku jumpa abah yang baru balik dari Guilin, China dengan mak. jemput kat LCCT pastu borak2.. abah punye excited citer pasal kecantikan gunung2 kat Guilin.. happy je dia cerita dengan semangat.. pastu aku terus balik kajang. mak n abah kak ngah yg jemput terus bawak balik melaka.. tapi masa berenti rehat kat R&R abah dah tak kuat nak jalan .. kena papah.. aku macam pelik.. 'eh kenapa abah mcm tu?' duduk minum2 n makan.. tapi abah tak nak makan sbb dia cakap nnt dia nak buang2 air je kalau makan.. so dia minum je teh susu.. masa semua g solat aku teman abah.. time tu abah picit2 kepala.. aku tanye 'kenapa abah?' .. abah cakap ' letih.. badan rasa lemah2'.. so aku pun picit2 la kat tangan dan badan abah.. mungkin penat sbb duduk dalam kapal terbang agaknye.. pastu masa nak naik kereta aku papah abah masuk dalam kete.. pastu salam cium pipi abah macam biasa.. aku perasan abah hulur tangan kat laki aku nak salam.. kebiasaanya abah tak hulur tangan dulu.. laki aku yg akan hulur tangan salam dulu..

ikutkan planning mmg aku tak ikut mak n abah blk melaka sbb dah hari sabtu petang, esoknye ahad dah nak blk kajang semula.. so aku cadang nak blk minggu depannye.. tapi sepanjang perjalanan tu aku rasa tak sedap hati.. kejap2 aku call akak aku tanye dah sampai mane.. pastu agak2 dah sampai rumah aku call lagi tanye.. kak ngah cakap dah sampai.. Alhamdulillah lega.. tak lama lepas tu maghrib kak ngah call lagi bgtau abah pengsan.. punyelah terkejut. aku pun kelam kabut nak balik melaka.. time ni aku belum sampai rumah lagi sbb aku singgah rumah mak mertua aku dulu kejap.. nak kena blk rumah dulu kemas2 baju ape semua.. sampai rumah aku call lagi tanye abah mcm mane.. kak ngah cakap abah dah bawak g hospital.. sementara siap2 lagi kak ngah call lagi nangis2 suruh balik sekarang.. aku tak sedap hati tanye abah mcm mane?.. kak ngah tak jawab.. dia nangis2 suruh balik cepat..

hati aku berdetap dah tau kemungkinan yg terjadi.. tapi aku cuba tak nak pikir.. otw nak balik kak ngah call lagi tanya abah nak hantar kat mana? nak kat muar (kampung) atau kat taman maju (rumah kita orang).. aku dah paham maksud kak ngah (nak kebumikan abah kat mana).. so aku setuju kat taman maju. senang sbb dekat dengan rumah kita orang.. nak melawat pun senang.. 

aku terkenangkan sebelum abah berangkat ke Guilin.. masa kat LCCT abah ade call tanye aku dah sampai mane.. sbb sebelum tu aku cadang nak g LCCT tapi lepas mak call bgtau tak yah pegi tu yang aku tak jadi nak pegi.. rasa ralat yg teramat sangat...

nasib baik aku sempat jumpa abah.. borak2 kejap... n abah sempat tengok kereta baru aku yg betul2 aku baru ambik dari showroom.. plastik kerusi pun belum bukak lagik..tp dia tak sempat rasa naik kete aku .. dia cuma dapat tgk dari jauh je masa berenti kat r n r..

sampai2 kat rumah aku tengok dah ramai orang.. aku terus masuk cari mak.. abah dah terkujur kaku kat ruang tamu.. 

kebuminya esok pagi .. so malam tu aku tertidur sebelah abah.. terjaga je baca yassin.. mata aku mmg bengkak.. sempat juga aku mandikan abah buat terakhir kali... selepas dikapan dan disembahyangkan sebelum ditutup sepenuhnya aku tak habis2 cium pipi abah.. dahi abah.. 

jenazah dibawa ke masjid untuk disembahyangkan lagi sekali berjemaah dengan ahli masjid.. kat rumah tak muat so untuk anak beranak dan saudara mara.. 

ramai yang mengiringi jenazah ke tanah perkuburan.. pelajar2 tahfiz, ahli2 masjid, anak2 murid silat abah, kawan2 abah, sedara mara..

mak tak sanggup nak pegi sbb mak cakap mak tak sanggup nak tinggalkan abah sorang2 kat sana.. mak belum kuat lagi nak ikut.. 

selamat tinggal abah.. semoga abah tenang di sana..
Al-fatihah......
Haji Kamal Baharin bin Zainal dalam kenangan....



You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE

Popular Posts

Like us on Facebook